vineri, 25 decembrie 2009

Legende despre Craciun

Mos Craciun, brazi impodobiti, mese imbelsugate si colindatori.

In multe parti ale lumii, fie nu exista Mos Craciun, fie el este acompaniat de diferite personaje desprinse din legende superbe.

In Scandinavia, piticii "Tomte" nu aveau la inceput infatisari omenesti, ei trecand deseori la violenta atunci cand fermele nu erau ingrijite cum trebuie. Scandinavicii tin inca destul de mult la aceasta legenda si a aparut practic pentru a-i uni, a-i face sa lucreze mai eficient. Crestinismul a trecut peste Tomte, le-a dat de-a lungul anilor chipuri omenesti, trasaturi blajine si actiuni pasnice, integrandu-i in spiritul Craciunului. Astfel, piticii incep sa fie numiti acum "Joulupukki", ei impartind cadouri micutilor asemeni lui Mos Craciun.

Piticii se deosebesc totusi de Mos. Ei se mentin mereu slabi, au o sanie trasa de o capra, sania nu zboara si nici nu vine de la Polul Nord. Oamenii locului spun ca piticii ies chiar din padurile din apropierea caselor, cooperand cu un membru al familiei care trebuie neaparat sa se imbrace la fel. El primeste cadourile si le da apoi copiilor.

Italienii tin mult la legenda vrajitoarei "La Bafena". Aceasta femeie in varsta era buna la suflet si se spune ca le-ar fi oferit mancare si adapost celor trei magi, in drumul lor spre Iisus

Bafena isi trage un sal negru pe ea si se urca pe matura, pornind in calatorie. Tine un sac plin de cadouri in spate si incearca sa se strecoare peste tot fara sa fie vazuta. Se spune ca daca un copil o spioneaza, ea il va lovi puternic cu matura (metoda excelenta pentru parinti de a tine copii in pat). Bafena intra tot pe cos, lasa cadouri celor cuminti si o bucata de carbune sau putina cenusa celor obraznici.Si, daca tot vine cu matura, batrana vrajitoare are obiceiul sa faca si curat in casa!

In Olanda, vine Sinterklaas, un mos asemanator cu mosul americanilor. Daca infatisarea este oarecum similara, ei bine, povestea difera. Sinterklaas ajunge la sfarsitul lui noiembrie, el luand calea apei tocmai din Spania, intr-un vapor cu aburi.

Nu exista reni, sanie sau zboruri spectaculoase. Mosul o ia la pas pe strazi, intalnindu-se cu toti copii. El este ajutat de Black Peter, un copil de culoare care a starnit mult controverse de-a lungul anilor. Unele carti spuneau ca Peter era sclavul lui Sinterklaas, facand referire la perioada de sclavie a negrilor. Ca sa scape de rasism, olandezii au gasit o solutie superba: Peter o ia pe cos inaintea Mosului si de acolo i se trage culoarea! Este cosar de meserie!

In Rusia exista Ded Moroz sau "Mos Gerila", tradus in romana. Ded Moroz imparte cadouri fie intrand pe cos, fie aparand la diverse petreceri. El vine de regula insotit de o nepoata, Snegurochka.

Legenda spune ca Ded Moroz fusese un vrajitor ce rapea copii si cerea cadouri pentru rascumparea acestora. Rusii l-au reconvertit intre timp, spunad ca, pentru a-si repara greselile din trecut, Mos Gerila a inceput sa imparta chiar el cadourile micutilor.Mosul vine la rusi si in celelalte state care au suferit o influenta rusa categorica in troika, o sanie trasa de un cal.




In Marea Britanie, conceptul de Father Christmas era puternic pana nu demult. Acum el se cam confunda cu Santa, chiar daca deosebiri sunt multe intre cele doua persoanje. La inceputuri, Father Christmas nu aducea cadouri nimanui, el fiind bucuros si plin de optimism iarna. Avea o haina verde si a intrat in magica poveste a lui Dickens, "A Christmas Carol", devenind personajul “Ghost of Christmas Present”

Father Christmas, asociat cu bunatatea si cu dragostea pentru copii, a inceput sa le dea cadouri acestora. Are reni, coboara pe cos si degusta, recapatandu-si puterile, mancarea lasata de familie special pentru el.


CRACIUN BINECUVANTAT dragii mei.Kissez

1 comentarii:

Onminayas spunea...

Te faltaron los tres Reyes Magos en los paises católicos... Pero claro, entiendo que te refieres a los días de navidad, y los Reyes vienen luego, en la madrugada del seis de enero.

Un saludo.

Trimiteți un comentariu

Nu rade de prostia din jurul tau, ia atitudine!

Nu rade de prostia din jurul tau, ia atitudine!

Fara Perdea spunem lucrurilor pe nume

Si tot despre mine...

My Birthflower POINSETTIA

"Also known as the Christmas flower, legend has it that poinsettias began as a humble weed. When a little girl – with no means for a grander gift – placed weeds on a church alter, they turned into brilliant red blooms. Symbolizing good cheer and merriment, this December birth flower is a fitting tribute to December`s joyful celebrations."

joy to the world :))